Научниците направија слика од живиот свет на најголемата длабочина на океанот досега.

Advertisements

Научникот кој го водел истражувањето вели дека ова е максималната длабочина, или многу блиску до неа, на која секоја риба би можела да преживее.

Претходното најдлабоко набљудување на риба беше направено на 8.178 метри, појужно во Пацификот во Маријанскиот Ров.

Поради тоа, ова откритие го надмина рекордот за 158 метри.

Научник за истражување на длабоки море од Универзитетот во Западна Австралија пред 10 години предвиде дека некои риби најверојатно ќе се најдат на длабочина од 8.200 до 8.400 метри.

Децениските истражувања ширум светот го потврдија тоа.

Pseudoliparis бил снимен со систем на камера прикачен на пондерирана рамка што се ослободува од страната на бродот.

Во рамката се додава мамка за да се привлече морскиот свет.

Иако не беше фатен примерок за целосно идентификување на видот, неколку риби беа фатени претходно во блискиот Јапонски ров на длабочина од 8.022 метри.

Тие беа и полжави риби и го поставија рекордот за уловена риба на најголема длабочина до сега.

Овие видови риби се навистина исклучителни.

Постојат повеќе од 300 видови, од кои повеќето се всушност плитки водни суштества и можат да се најдат во речните утоки.

Но, некои видови се адаптирале на животот во студените води на Арктикот и Антарктикот, како и на условите за екстремен притисок на најдлабоките длабочини на светот.

На длабочина поголема од осум километри, тие доживуваат повеќе од 80 мегапаскали или 800 пати поголем притисок отколку на површината на океанот.

Нивните желатинозни тела им помагаат да преживеат.

Немањето мочен меур за пливање, орган за контрола на пловноста исполнет со гас што го имаат многу други риби, е дополнителна предност.

Како и пристап до храна – се хранат со цицање мали ракови, кои ги има во изобилство во тие длабочини.

Професорот Алан Џејмисон, кој го предводеше истражувањето, вели дека откривањето на риби подлабоко од оние пронајдени во Маријанскиот ров веројатно се должи на малку потоплите води во Изу-Огасавара.

„Предвидувавме дека ќе има риба во толку длабоки води, а предвидовме и дека тоа ќе биде полжав“, изјави тој за Би-Би-Си.

„Се фрустрирам кога луѓето ми велат дека не знаеме ништо за длабокото море. Знам само дека работите се менуваат многу брзо“.

Овие риби беа заробени од истата подморница што ја користеше американскиот авантурист Виктор Весково во 2018 и 2019 година кога се спушти во најдлабоките делови на петте големи океани на Земјата.

Тексашанецот е првиот човек во историјата кој нурна во сите пет океани.

Професорот Џејмисон, кој е роден во Шкотска, е заслужен што открил не само риби кои живеат во најдлабоките длабочини на океанот, туку и октоподи, медузи и лигњи.