Дали верувате дека некои предмети носат среќа? Можеби не верувате дека е така, но зошто да не се обидете?

  1. Потковица

Можете да ги најдете насекаде, а сигурно сте ги виделе во нечија куќа, но дали знаете зошто се сметаат за симболи на среќата? Традицијата датира од античка Ирска и нивните легенди и приказни. Некои велат дека таа ќе ги избрка сите лоши луѓе од дома, а некои легенди тврдат дека ќе ги оддалечи злите луѓе. Што и да е вистина, ставете го над влезната врата за да ја заштитите куќата.

  1. Симболи на желки

Како што во Ирска се верува дека е добро да се има потковица во куќата, така според правилата на Фенг Шуи, се верува дека желката го штити домот и е исклучително силен симбол. Без разлика дали станува збор за вистинска школка од желка или пластична верзија, таа треба да биде силен чувар на куќата, а се става на влезната врата.

  1. Бамбус

Кинеската култура го објаснува бамбусот како растение кое е составен дел од секој дом. Свое значење има и бројот на стебла што ги има растението. На пример, растение со четири стебла никогаш не треба да се даде на некого, бидејќи според неговата нумерологија, тоа е бројка што се поврзува со смрт и лоша среќа.

  1. Црвена боја

Црвената боја е поврзана со среќа во неколку култури. Кинезите секогаш ја чекаат Новата година облечени во црвено, а парите ставаат во црвени пликови. Во Индија, многу млади луѓе носат црвени фустани како симбол на целомудрие и просперитет. Вазна, тепих во црвена боја ќе бидат доволни да ве заштитат.

  1. Хамса амајлија

Раката Хамса е симбол во исламската и еврејската историја, култура и религија. Се смета за заштитна амајлија, а многумина денес ја носат како украс. Некои приказни сугерираат дека ќе ве заштити од „злото око“.

  1. Симбол на свиња

„Швејн гебт! Би рекле дека ако сте Германци, на пример, би добиле на лотарија. Буквално, тоа би значело „имам свиња“. За разлика од другите симболи, свињата е симбол на среќа од историски, а не од религиозни причини. Во Европа, човек мораше да биде богат за да има свињи.

  1. Вага од крап

Некои луѓе носат фотографија од деца во своите паричници, додека други носат вага од крап. Во некои земји оваа риба секогаш се јаде за време на празниците, а потоа се земаат лушпи и се складираат за да се поттикне „среќа“.

  1. Желад

Без разлика дали ќе го чувате во саксија или на прозорец, според традицијата на северните земји од Европа, ќе ве заштити и ќе ви даде сила силна како дрвото на кое растат желади.