реклама

ОБИЧАИТЕ и традициите што го придружуваат Велигден се разликуваат од земја до земја. Секоја земја има своја уникатна приказна и традиција која со гордост ја споделува со светот. Подолу собравме некои од најинтересните.

  1. Австралија

Велигденскиот Билби е австралиската алтернатива на Велигденското зајаче. Овие домородни австралиски торбари се загрозени и, за да се соберат пари и свесност за потребата од нивно зачувување, во многу продавници низ Австралија се продаваат чоколади во форма на билби и слични производи како алтернатива на велигденските зајачиња. Децата сега едвај чекаат да добијат јајца од велигденското слатко со неговата препознатлива симпатична муцка и долгите уши.

  1. Франција

реклама

Повеќе од 40 години, градот Бесиер, во јужна Франција, ја следи традицијата да подготвува огромен омлет од 15.000 јајца на својот градски плоштад за да го прослави Велигден. За време на подготовката се пали огромен оган, а преку 50 доброволци помагаат во кршењето на јајцата за оваа гозба. Локалните готвачи се собираат да испечат омлет што ќе го поделат меѓу 10.000 гледачи кои се собираат да го прослават овој радосен фестивал на јајца.

  1. Грција

Грците традиционално ги бојат варените јајца во црвено, а бојата треба да ја симболизира крвта на Исус Христос. Оваа традиција не е единствена само за Грција, туку е типична и за другите православни земји. На Велигден секој член на семејството зема по едно јајце и го крши со друг член од семејството. На островот Крф, во 11 часот на Велика Сабота, жителите фрлаат глинени садови полни со вода од нивните балкони во традиционален ритуал за добредојде на пролетта и новите посеви.

  1. Нордиските земји

реклама

Нордиските земји се богати со различни обичаи поврзани со Велигден. Во Финска, на пример, децата се облекуваат како велигденски вештерки за да собираат бонбони од врата до врата во замена за украсени букети од врба, кои служат како симбол за добредојде на пролетта и за заштита од зли духови.

На Велигден, Финците садат ‘рж трева во саксии како симбол на пролетта и новиот живот. Во Шведска, традиционалниот велигденски ручек се состои од различни видови ладни и топли јадења, кои обично се служат на голема маса, а обично вклучува харинга, компири и јајца. Во некои делови на Шведска за време на Велика Сабота се палат огромни огнови.

  1. Полска

реклама

Во Полска традиционално само жените во куќата подготвуваат и печат велигденски леб. Се верува дека тестото ќе биде успешно само ако учествуваат само жени, бидејќи ако се вклучат и мажите, тестото нема да нарасне и нивните мустаќи ќе посиваат. Подоцна, корпата се составува и се носи во црквата за да се благослови содржината.

  1. Гватемала

Во Гватемала за Велигден се создаваат прекрасни теписи од струготини и цвеќиња, кои често се долги повеќе од еден километар. Целиот процес на создавање на тепих трае неколку дена, а на самиот Велигден луѓето одат преку тепихот на пат кон многубројните цркви, каде се одржуваат миси.

  1. Германија

Во Германија постои многу популарна традиција на правење новогодишни елки. За време на Велигден, насекаде ќе видите обоени јајца и украси кои висат на гранките од дрвјата и грмушките. Некои примери се толку спектакуларни што вклучуваат десетици илјади обоени јајца, а изработката на овие украси стана важен дел од германската велигденска традиција.

  1. Шкотска

Во Шкотска, луѓето сакаат да се натпреваруваат во тркалање светло украсени велигденски јајца по стрмен рид. Победник е оној чие велигденско јајце патува најдалеку без да ја скрши лушпата.

реклама