реклама

Како да не беа доволно мистериозни, статуите на Моаи сè уште можат да изненадат.

Џиновските камени скулптури расфрлани околу оддалечениот Велигденски остров се уште поимпресивни отколку што изгледаат на прв поглед.

реклама

Мистериозните глави Моаи всушност не се само глави. Скриени од погледот и закопани одоздола, има тела кои се протегаат длабоки метри. Тие се покриени со античко и сè уште недешифрирано писмо наречено „петроглифи“.

Археолозите уште во 1914 година претпоставувале дека има тела под главите, но оваа претпоставка била потврдена дури откако некои од статуите биле откопани.

реклама

Патем, статуите на Моаи беа обвиени со мистерија и пред ова откритие. Познато е дека тие се направени помеѓу 1250 и 1500 година, но кој, кога, како и зошто ги направил, издлабил и поставил овие камени скулптури на оддалечен остров во Пацификот сè уште е големо прашање.

Статуите се поставени на камени платформи долж периметарот на островот. Речиси сите имаат големи глави кои, како што се испоставува, сочинуваат три петини од телата на скулптурите.

реклама

Статуите сè уште стоеја кога првите Европејци пристигнаа на островот на почетокот на 18 век, но повеќето беа урнати за време на подоцнежните кланови конфликти.

Моаи се многу слични по изглед, но тие се со различни димензии. Висината на овие камени џинови во просек достигнува пет метри, но има и многу повисоки. Масата на некои надминува 100 тони. Само „шапката“ на некои статуи тежи до 10 тони.

Интересно е што ниту островот Рапа Нуи, како што го нарекуваат во оригиналот, ниту неговите илјада единствени чувари, не се споменуваа како едно од светските чуда. Најверојатно затоа што не се ни знаело дека постојат стотици години. Не случајно морнарите го нарекуваат ова место „најосамениот остров на Земјата“.

реклама