реклама

При изградбата на водоводна и канализациона мрежа во Стариот град на Хвар, пронајдени се остатоци од градот од античко и римско време, изјави градоначалникот Антонио Шкрапа.

Шкрапа за новинарите изјави дека изградбата на водоводот и канализацијата е забавена поради откривањето на остатоците од градот од антиката и римската ера под сегашниот Стар град, но тој верува дека до крајот на оваа година, тие работи кои чинат повеќе од 80 милиони евра ќе бидат завршени.

реклама

Хина пренесува дека навел дека се пронајдени многу антички предмети, мозаик и бедеми на градот, а ќе бидат изложени во следните две години, а дел веќе се покажани и на Министерството за култура.

Стари Град е најстариот град во Хрватска и, како што е наведено на официјалната веб-страница, тој е врсник на Аристотел. Во истата година, 384 п.н.е., кога тој грчки филозоф се родил во Тракија, Грците од островот Парос во Егејското Море основале град на островот Хвар и го нарекле Фарос (Светилник).

реклама

Забележано е дека историското срце на Хвар, античкиот Фарос, сега Стариот град, е изградено на местото каде што длабокиот морски залив се претвора во плодно островско поле, „аркадска долина уште од античко време под лозја и маслинови градини“.

реклама