Во Лос Анџелес, САД, в недела вечер ќе се одржи 94-то доделување на престижните „Оскари“. По тој повод, да ги споменеме добитниците на „Оскар“ за најдобар филм изминативе 20 години.

2021 година – „Земја на номадите“ (Nomadland),

2020 година – „Паразит“,

2019 – „Зелена книга“,

2018 – „Обликот на водата“,

2017 – „Месечева светлина“,

2016 – „Под лупа“ (Spotlight),

2015 – „Човек птица“ (Birdman),

2014 – „12 години ропство“

2013 – „Арго“,

2012 – „Уметникот“,

2011 – „Говорот на кралот“,

2010 – „Шкафче за болката“ (The Hurt Locker),

2009 – „Уличарот милионер“ (Slumdog Millionaire),

2008 – „Нема земја за старци“,

2007 – „Двојна игра“ (The Departed),

2006 – „Судир“,

2005 – „Девојка од милион долари“,

2004 – „Господарот на прстените: Враќањето на кралот“,

2003 – „Чикаго“,

2002 – „Прекрасен ум“,

2001 година – „Гладијатор“.

Свеченоста на годинашното 94. доделување на „Оскарите“ почнува во недела во 1 часот по полноќ.