Врската помеѓу исхраната и здравјето на мозокот е непобитна. Одредена храна е поврзана со поддршка на когнитивното здравје, додека друга може негативно да влијае на здравјето на мозокот.
Иако е невозможно да се спречи Алцхајмерова болест само со правилна исхрана, можеме да го намалиме ризикот со исхрана богата со хранливи материи здрави за мозокот.
Кога станува збор за намирниците за намалување на ризикот од Алцхајмерова болест, д-р Нордвиг вели да се даде предност на мононезаситените масти и да се сведат заситените масти на минимум. „Ова е клучно за да го обезбедите вашиот мозок со горивото што му е потребно за да напредува како што стареете“, вели таа за „Parade“.
Republika.mk – содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.