„Инвестирај во нашата планета“, со акцент на борбата против климатските промени и ублажувањето на последиците од нив e е темата на годинешното одбележување на Денот на планетата земја.

Advertisements

Европската унија соопшти дека Европа ќе стане првиот климатски- неутрален континент до 2050 година во согласност со Европскиот зелен план. На Твитер профилот на Европската комисија напишаа:

„Нашата посветеност е: климатски неутрален континент до 2050 година. Со нашиот Европски зелен план, инвестираме во нашата планета за да се бориме против ефектите од климатските промени. Секој напор е важен“.

Од Обединетите Нации пак предупредија дека Земјата се соочува со „тројна планетарна криза“: нарушување на климата, губење на природата и биодиверзитетот и загадување и отпад.

Прикажи повеќе