Високиот комесар на ОН за човекови права Волкер Турк денеска изјави дека болеста и гладот во Појасот Газа, по неколку неделните израелски напади врз густо населената енклава, „се неизбежни“.

Масовните епидемии на заразни болести и глад изгледаат неизбежни, посочи Волкер Турк во Женева по посетата на Блискиот Исток.

Во меѓувреме, Канцеларијата на ОН за координација на хуманитарни прашања денеска соопшти дека последната мелница во Појасот Газа била уништена во денешниот напад.

Прикажи повеќе