ОН: Намерната и насочена кампања за гладување на Израел против палестинскиот народ е форма на геноцидно насилство

Неодамнешните смртни случаи на повеќе палестински деца поради глад и неухранетост во Појасот Газа укажуваат на тоа дека гладот ​​се проширил низ целата енклава, се вели во соопштението на Обединетите нации, цитирано од независни експерти, пренесе Си-Ен-Ен.

Се проценува дека 495.000 луѓе во Газа – или 22% од населението – „доживуваат екстремен недостиг на храна“, според извештајот на Интегрираната класификација на фазата на безбедност на храната (IPC) минатиот месец.

Според системот IPC – петфазна скала што се користи како заеднички стандард за класификација на сериозноста на несигурноста на храната – глад може да се прогласи само ако податоците покажат дека се исполнети одредени прагови.

Во соопштението на ОН, објавено во вторник, групата експерти посочија: „Намерната и насочена кампања за гладување на Израел против палестинскиот народ е форма на геноцидно насилство и резултираше со глад низ цела Газа.

„Ја повикуваме меѓународната заедница да даде приоритет на испораката на хуманитарна помош по копно со сите неопходни средства, да стави крај на опсадата на Израел и да воспостави прекин на огнот“, продолжија тие.

Експертите велат дека смртта на децата од недостаток на храна и вода укажува на тоа дека здравствените и социјалните структури се критично ослабени.

„Кога првото дете умира од неухранетост и дехидрација, станува непобитно дека гладот ​​завладеал“, додаваат експертите.

Во соопштението се наведува смртта на три палестински деца – 6-месечниот Фајез Атаја, 13-годишниот Абдулкадер Ал-Серхи и 9-годишниот Ахмад Абу Реида. Се вели дека тие починале од неухранетост и немање пристап до соодветна здравствена заштита кон крајот на мај и почетокот на јуни.

Експертите нагласија дека овие деца умреле од глад и покрај медицинскиот третман во централна Газа, што укажува дека гладот ​​сега се проширил од северна Газа во централните и јужните региони.

Си-Ен-Ен побара коментар до Израелските одбранбени сили (ИДФ) и Канцеларијата на израелскиот премиер (ПМО).

Во јуни, IPC објави влошување на хуманитарната ситуација по започнувањето на израелските воени операции во Рафах. Преминот Рафах – клучна рута за хуманитарна помош до Газа – е затворен од почетокот на мај.

Во меѓувреме, многу фленото, но на крајот проблематичното американско воено пристаниште поставено покрај брегот на Газа, ќе биде трајно отстрането наскоро, според американските власти. Привремената операција на пристаништето од 230 долари – наменета како алтернативна опција за дистрибуција на помош на копнените рути – со седиште во израелското пристаниште Ашдод се соочи со многу предизвици откако започна со работа во средината на мај.

Подготви: Д. Тахири