Високиот комесар на ОН за човекови права Фолкер Турк упати итен повик до сите земји кои имаат влијание да преземат чекори за ублажување на ситуацијата во Израел и окупираните палестински територии.

Тој истакна дека меѓународното хуманитарно право мора да се почитува во сите околности.

„Сите страни мора да го почитуваат меѓународното хуманитарно право и мора веднаш да ги прекинат нападите насочени кон цивили, како и нападите што се очекува да предизвикаат смрт и повреда на цивили или оштетување на цивилни објекти“, рече Турк, според соопштението на ОН.

Високиот комесар рече дека е „длабоко шокиран и згрозен од извештаите за егзекуции на цивили и, во некои случаи, ужасни масовни убиства од страна на членови на палестински вооружени групи“.

„Застрашувачки е и длабоко вознемирувачки да се видат слики на заробени од палестински вооружени групи како малтретирани, како и извештаи за убиства и сквернавење на нивните тела“, рече тој, додавајќи дека цивилите никогаш не смеат да се користат како договори за пазарење.

Тој ги повика палестинските вооружени групи веднаш и безусловно да ги ослободат сите заробени цивили.

„Земењето заложници е забрането со меѓународното право“, предупреди високиот комесар.

Истакна дека од витално значење е секој што е лишен од слободата на окупираната палестинска територија и во Израел да се третира хумано.

Информациите собрани од Канцеларијата за човекови права на ОН покажуваат дека израелските воздушни операции, исто така, погодија големи станбени кули во Газа и други станбени згради низ Газа, училишта и просториите на агенцијата за помош и труд на ОН, што резултираше со цивилни жртви./Makfax