реклама

ИСТРАЖУВАЊЕТО покажало дека дури 15 милиони Британци ‘рчат, а милиони други велат дека ‘рчењето на партнерот им го нарушува сонот. Звукот предизвикан од вибрациите во устата, грлото или носните дишни патишта кои се опуштаат и стеснуваат додека спиеме може да не лиши од одморот кој е исклучително важен за нашето ментално и физичко здравје, пренесува The Sun.

Тоа е, исто така, најчестиот знак за опструктивна ноќна апнеја, состојба која предизвикува да престанеме да дишеме додека спиеме и може да го зголеми ризикот од висок крвен притисок, депресија и срцеви заболувања. д-р. Мишел Милер, вонреден професор и директор на програмата за спиење, рече дека ‘рчењето се јавува првенствено поради вибрациите на дишните патишта и опструкција на протокот на воздух за време на спиењето.

реклама

„Може да биде многу вознемирувачки за личноста која ‘рчи, но и за неговиот партнер бидејќи гласното ‘рчење му го нарушува и сонот”, објаснува Милер, кој додава дека со текот на времето може да доведе до кардиоваскуларни компликации како што се висок крвен притисок, мозочен удар и срцеви заболувања. .погоди

Повеќе од 10 милиони мажи и речиси пет милиони жени ‘рчат, според Британското здружение за ‘рчење и апнеја при спиење, а истражувањето исто така покажа дека мажите, во просек, ‘рчат погласно од жените. Затоа, Милер наведува неколку работи кои можат да му помогнат на хрчачот да се ослободи од оваа непријатна навика.

реклама

Имено, луѓето повеќе ‘рчат ако имаат настинка или грип, а повременото ‘рчење обично не е причина за загриженост. Едноставните промени во животниот стил можат значително да ни помогнат да го запреме или намалиме ‘рчењето, а лекарите нагласуваат дека ослободувањето од вишок килограми, спиењето на страна, избегнувањето алкохол и пушењето и земањето апчиња за спиење може да ја намали веројатноста за ‘рчење.

реклама