Од Врховниот суд на САД побарано да го отфрли барањето за имунитет на Трамп

Специјалниот советник Џек Смит го повика Врховниот суд во понеделникот да ги отфрли тврдењата на поранешниот претседател Трамп за имунитет и да го спречи поранешниот претседател дополнително да го одложи судењето за случајот за субверзија на федералните избори во Вашингтон.

Како што пренесува The Hill, во поднесувањето во понеделникот вечерта до високиот суд на нацијата, Смит аргументираше дека тврдењето на Трамп дека е имун од кривично гонење за неговите постапки на 6 јануари, го исклучува „основниот принцип“ на Соединетите Држави според кој ниту едно лице, вклучително и претседателот, не е „погоре. Законот.”

„Уставната должност на поранешниот претседател да се грижи законите верно да се извршуваат не повлекува општо право да ги прекрши“, напиша Смит.

Дури и ако судот утврди дека Трамп има право на ниво на претседателски имунитет, Смит тврди дека употребата на официјалните овластувања од страна на поранешниот претседател „беше само дополнително средство за постигнување приватна цел“ и треба да може да биде кривично гонет врз основа на приватно однесување.

„Фрејмерите никогаш не одобриле криминален имунитет за поранешен претседател, а сите претседатели од основањето до модерната ера знаеле дека по напуштањето на функцијата се соочиле со потенцијална кривична одговорност за службени дејствија“, напиша Смит.

Поранешниот претседател и неговиот правен тим се расправаат за неговите постапки кои доведоа до и околу бунтот на 6 јануари 2021 година се заштитени со претседателски имунитет.

Трамп побара од судиите на Врховниот суд во февруари да ги осудат паузите на неговото судење, но да се откажат од преземањето на барањата за имунитет додека не ги исцрпи своите можности за жалба во понискиот суд. На ова можеби му требаа недели, ако не и месеци, за да се донесе заклучок и на предлог на Смит, високиот суд се согласи да го разгледа прашањето по забрзан распоред. Судиите ќе почнат да ги слушаат усните аргументи на 25 април, а значајната одлука најверојатно ќе биде донесена до крајот на јуни или порано.

Судењето за случајот за субверзија на изборите требаше да започне на почетокот на март, но постапката во моментов е во мирување додека Врховниот суд ја разгледува аргументацијата. Неколку критичари на Трамп тврдат дека неговиот притисок за имунитет е уште еден начин да се одложи неговото судење до изборите во ноември.

Ако Трамп – претпоставениот кандидат на Републиканската партија за претседател овој циклус – биде избран, тој би можел да назначи јавен обвинител кој би можел да се обиде да ги повлече неговите федерални обвиненија, вклучително и овој случај.

Трамп се соочува со четири обвиненија за кривични дела кои го обвинуваат дека е вмешан во заговор за измама на американските обвинители, тврдејќи дека тој стоел во центарот на кампањата за блокирање на сертификацијата на гласовите за претседателот Бајден тој ден.

Случајот за кој Смит побара од судот брзо да се реши, ќе се расправа на 25 април. Министерството за правда да ги отфрли обвиненијата.

Предходно,  Апелациониот суд го отфрли последниот обид на Трамп да го одложи неговото кривично судење на Менхетен, кое треба да започне на 15 април.

Драган Мишев