Сигурно сте слушнале за онаа изрека: „очите се огледало на душата“ и колку и добро да се правите дека сте добри, тие „секогаш ќе ве издадат“.

Секоја боја на очите има свое симболично значење и може да открие нешто за карактерот на една личност. Кога гледате некого во очи, тогаш остварувате одреден контакт кој е подлабок од изговорените зборови.

Сини очи
Синооките се исклучително сонливи и романтични.

Сепак, тие се склони кон брзање во нови врски, па затоа е потешко да најдат партнер за „доживотно“. Припадничките на понежниот пол со сини очи се многу ранливи, лесно може да се повредат или да се налутат. Синооките помалку се караат од останатите припаднички на понежниот пол, но знаат многу повеќе да викаат и да повлечат се „на фино“.
Од друга страна, мажите со сини очи се способни. Сепак, тие се многу лути и буквално можат да ги репродуцираат зборовите што сте ги користеле за да го повредите пред многу години. Тие простуваат, но многу тешко забораваат. Тие се склони кон чести промени во расположението и силни чувства.

Зелени очи
Луѓето кои имаат зелени очи се сметаат за одлучни.

Важат за многу тврдоглави луѓе кои нема само да се откажат од она што го замислиле да го направат. Ако бојата е интензивно зелена, луѓето со зелени очи може да изгледаат многу мистериозно и (не) основано да се однесуваат како многу арогантни луѓе.
Тие се многу успешни, решителни и амбициозни и имаат силно шесто сетило. За нив е многу важна нивната внатрешна доверба во исправноста на нивните постапки, а мислењето на луѓето кои им се драги зазема почесно второ место и најчесто однапред ги пресметуваат последиците од своите постапки.

Црни очи
Луѓето со оваа боја на очи се енергични и темпераментни.

Многу сакаат да флертуваат и додека го прават тоа се чувствуваат најудобно. Тие се многу сигурни во себе и сакаат да бидат во центарот на вниманието, целиот живот им е главна улога во фантастично шоу.
Тие постојано работат на својата интелигенција, убавина и енергија. Нив ги карактеризираат кратки врски и авантури, тешко влегуваат во сериозни врски, само кога ќе наидат на личност која е подеднакво „луда“ како и тој/таа и која нема да ја попречи неговата уметничка слобода.
Тие лесно создаваат нови познанства и се обдарени со одлична смисла за хумор.

Кафени очи
За разлика од луѓето со црни очи, оние кои имаат кафени очи се многу посрамежливи, повлечени и ранливи.

Тие го сакаат процесот на мечтаење и постојано живеат во свет на имагинација. Тие се економични и прагматични. Меѓутоа, во случај на светло кафени очи кои стануваат зелени, тие можат да остават впечаток на личност на која не може целосно да и се верува.
За луѓето кои имаат кафени очи, точно е дека се прилично мрзеливи и дека ова е најголемата кочница на патот до успехот и целите кои си ги поставуваат. Тие можат да бидат многу тврдоглави. Луѓето со кафени очи се сметаат за луѓе кои ќе ви помогнат во неволја, дури и ако страдале. Тие се многу добри пријатели и на прв поглед многу драги.