Секој над 140 се смета за генијалец…

Интелигенцијата може да се мери на различни начини. Некои веруваат во тестови за интелигенција, други посветуваат повеќе внимание на емоционалната или социјалната интелигенција. Има нешто и во постигнувањата. Да се ​​биде интелигентен не е исто како да се користи таа интелигенција за да се создаде нешто што никој друг не е, да се унапреди човештвото, да се биде „попаметен од сите““

Многу луѓе не го исполнуваат својот потенцијал. Вистина е и дека предрасудите и немањето можности спречуваат некои брилијантни луѓе да го остварат својот целосен потенцијал и да бидат препознаени како генијалци, пишува порталот Big think.

Сепак, користејќи ги сите достапни критериуми, направена е листа на најпаметните луѓе во историјата.

Забелешка: Иако тестирањето на коефициентот на интелигенција беше развиено само на почетокот на 20 век, последователните студии го процениле коефициентот на интелигенција на некои значајни луѓе од минатото. Општо земено, секој со коефициент на интелигенција над 140 на тестирање се смета за гениј.

Еве ја листата:

24. Вилијам Сидис (1898-1944)

Американското чудо од дете, чиј коефициент на интелигенција, наводно, бил помеѓу 250 и 300, е можеби највисокиот измерен досега. Имаше извонредни способности во математиката, се запиша на Харвард на 11-годишна возраст и тврдеше дека знае 40 јазици. Професорите предвидуваа дека младиот Сидис ќе стане најголемиот математичар на 20 век. Сепак, како возрасен, Вилијам се распадна, се вклучи во услужна работа и имаше проблеми со законот.

23. Џудит Полгар (р. 1976)

Унгарски шахист велемајстор кој важи за најдобар шахист на сите времиња. Таа го собори рекордот на светскиот шампион во шах Боби Фишер и стана велемајстор на 15 години. Нејзиниот коефициент на интелигенција е забележан како 170.

22. Филип Емагвали (р. 1954)

Нигерискиот пронаоѓач и научник, наводно со коефициент на интелигенција 190, е прогласен за „најголемиот африкански научник на сите времиња“.

21. Теренс Тао (р. 1975)

Кинезите, родени во Австралија, порано биле чудо од дете чии IQ резултати се движат од 220 до 230. Во моментов е професор по математика на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес.

20. Клеопатра (68-30 п.н.е.)

Како последен фараон на птоломејскиот Египет, таа владеела со земјата речиси триесет години. Течно зборувала пет јазици и имала коефициент на интелигенција од околу 180. Клеопатра била позната и по врските со Јулиј Цезар и Марк Антониј.

19. Сриниваса Раманујан (1887-1920)

Индиски математичар кој даде голем придонес во областите како што се теоријата на броеви, континуираните дропки и бесконечните низи, и покрај тоа што немаше формално образование по математика. Неговиот проценет коефициент на интелигенција беше 185.

18. Гери Каспаров (р. 1963)

Ерменски Евреин, многумина го сметаат за најдобар шахист на сите времиња, со коефициент на интелигенција, наводно, 190. Тој беше играч број еден во светот речиси две децении, освојувајќи го Светскиот куп за прв пат на само 22 години .

17. Аријабхата (476-55)

Веројатно најраниот индиски математичар и астроном. Ја пресметал вредноста на бројот π (pi) и ја развил употребата на нула.

16. Волтер (1694 – 1778)

„Волтер“ всушност бил неговиот псевдоним бидејќи бил роден како Франсоа-Мари Ару. Водечка фигура на француското просветителство со коефициент на интелигенција од 190 до 200. Тој беше духовит писател, историчар и филозоф.

15. Хипатија (350-70 – 415)

Грчки астроном, филозоф и математичар кој живеел во Египет, а подоцна и во Источното Римско Царство. Таа беше првата жена математичар за која знаеме, со проценет коефициент на интелигенција од 170-190. Таа беше обвинета за вештерство и брутално убиена од група христијански фанатици.

14. Јохан Гете (1749-1832)

Германски ерудит со забележителни достигнувања во науката, кој се смета за еден од најголемите таленти во западната литература. Неговиот проектиран коефициент на интелигенција беше 213.

13. Авицена наречен Ибн Сина (980 – 1037)

Персиски ерудит кој се смета за еден од најважните мислители на златното доба на исламот. Пишувал за филозофија, медицина, астрономија, алхемија, логика, математика, физика, психологија и други предмети. Тој е особено познат по неговата работа на аристотеловата филозофија и неговите медицински книги, кои станаа стандард на средновековните универзитети.

12. Галилео Галилеј (1564-1642)

Еден од најважните научни херои на сите времиња. Дека дал значаен придонес во различни области, од астрономијата преку физиката до математиката и филозофијата. Поради посветеноста на хелиоцентризмот, т.е. теоријата дека Земјата се врти околу Сонцето, а не обратно, Римската инквизиција го означила како еретик. Нејзиниот опсег на коефициент на интелигенција: 180-200.

11. Готфрид Вилхелм Лајбниц (1646-1716)

Друг германски ердита – филозоф и математичар кој е најпознат по неговата инфинитивна пресметка. Неговото филозофско дело е познато по заклучокот дека сме живееле во најдобриот можен универзум што Бог можел да го создаде. Проценките на коефициентот на интелигенција на Лајбниц се движат од 182 до 205.

10. Никола Тесла (1856-1943)

Пронаоѓач и футурист, познат по наизменична струја, серпентина на Тесла, безжичен пренос на енергија, „зрак на смртта“, како и по предвидување на паметни телефони, дронови и други технологии. Проценет коефициент на интелигенција – 195.

9. Сатиендра Нат Бозе (1894-1974)

Индиски физичар чија брилијантна работа на квантната механика со Алберт Ајнштајн резултираше со статистика на Бозе-Ајнштајн. По него е именуван хипотетичкиот бозон на елементарната честичка.

8. Марија Кири (1867-1934)

Полски физичар и хемичар. Таа беше првата жена што двапати ја доби Нобеловата награда. Таа ја развила теоријата за радиоактивност (го измислила терминот) и открила два елементи (полониум и радиум). Нејзиниот проценет коефициент на интелигенција беше 180-200.

7. Конфучие (551 п.н.е. – 479 п.н.е.)

Влијателен кинески филозоф и учител, познат по своите популарни афоризми. Неговите морални и политички учења имаа големо влијание низ Источна Азија. Некои понови научници тврдат дека многу што знаеме за Конфучие е мит.

6. Алберт Ајнштајн (1879-1955)

Веројатно најпознатиот научник кој некогаш живеел. Ајнштајн разви општа теорија на релативноста, ја доби Нобеловата награда за физика во 1921 година и имаше револуционерно влијание врз науката. Неговиот коефициент на интелигенција се проценува на некаде помеѓу 160-190.

5. Вилијам Шекспир (1564-1616)

Тој се смета за најголемиот писател на англиски јазик и еден од најпопуларните и најпочитуваните светски драматурзи. Со приближен коефициент на интелигенција од 210, Шекспир напишал класични драми кои се изведуваат и денес, како што се „Ромео и Јулија“, „Хамлет“ и „Магбет“.

3-4. Платон (427 – 347 п.н.е.) и Аристотел (384 – 322 п.н.е.)

Грчки филозофи кои имале големо научно влијание врз средниот век. Платон беше клучна фигура во западната наука, математика и филозофија, пишувајќи преку познати дела како „Република“.

Аристотел бил ученик на Платон, бидејќи бил дел од Платоновата атинска академија повеќе од 20 години. Аристотел имал големо влијание врз развојот на западната филозофија и наука, пишувајќи за физика, биологија, метафизика, логика, театар, естетика и други теми. Коефициентот на интелигенција на грчките мислители е проектиран на 180-190.

2. Сер Исак Њутн (1642-1726)

Англискиот физичар и математичар најпознат по откривањето на гравитацијата. Еден од најпознатите и највлијателните научници на сите времиња, Њутн имаше проценет коефициент на интелигенција од 193. Неговата книга „Philosophia Naturalis Principia Mathematica“ беше основен текст на класичната механика и влијаеше на научната мисла повеќе од 300 години.

1. Леонардо да Винчи (1452-1519)

Италијански ренесансен човек кој се истакнал во различни области – од наука, преку сликарство и скулптура, до пронајдок.

Неговата слика „Мона Лиза“ е веројатно најпознатото уметничко дело во светот. Коефициентот на интелигенција на човек кој бил можеби најталентираната личност некогаш бил околу 200.