реклама

ЦРЕШИТЕ ​​се едно од најпопуларните овошја и со добра причина. Вкусни се и содржат витамини, минерали и бројни билни соединенија со силни здравствени ефекти. Според Healthline, има неколку придобивки од редовното консумирање на ова овошје.

Како што објаснуваат диететичарите, црешите содржат малку калории и многу хранливи материи, особено влакна, витамин Ц и калиум, кои на многу начини придонесуваат за зачувување на нашето здравје. Имено, витаминот Ц е неопходен за одржување на нашиот имунолошки систем и здравјето на кожата, додека калиумот е потребен за контракција на мускулите, нервна функција, регулација на крвниот притисок и многу други критични процеси на телото.

реклама

Црешите се исто така добар извор на растителни влакна, кои помагаат да го одржиме нашиот дигестивен систем здрав со поттикнување на корисни бактерии во цревата и промовирање на редовно варење. На овој начин помагаат за слабеење, односно одржување на посакуваната телесна тежина.

Ова овошје е богато со антиоксиданси и антиинфламаторни соединенија, а високата содржина на антиоксиданси може да помогне во борбата против оксидативниот стрес, состојба која е поврзана со бројни хронични болести и предвремено стареење.

реклама

Всушност, една студија покажа дека јадењето цреши ефикасно го намалува воспалението во телото. Црешите се особено богати со полифеноли, голема група растителни хемикалии кои помагаат во борбата против оштетувањето на клетките, го намалуваат потенцијалното воспаление и на тој начин го промовираат целокупното здравје. Всушност, исхраната богата со полифеноли може да не заштити од многу хронични состојби, вклучувајќи срцеви заболувања, дијабетес, ментален пад и одредени видови на рак.

реклама