Вака се однесуваат

Намалувањето на стресот значи и поздраво срце

Кога се гушкате со некого кој ви значи, вашето тело ослободува хормон наречен окситоцин познат како „хормон на љубовта“, кој ве смирува и ви помага подобро да се справите со стресот. Ќе се смеете повеќе, ќе го одвлекувате вниманието од проблемот или ќе добиете дополнителна, посилна волја за да го решите.

Позитивните ефекти од фалењето го намалуваат нивото на кортизол – хормон на стрес, што значително влијае на регулирањето на крвниот притисок. Колку подобро се регулира притисокот, толку е поздраво срцето. Додека некои научници тврдат дека жените имаат поголема корист од гушкањето, други одговараат на аргументот дека здравствените придобивки важат за двата пола.

Допирањето и галењето можат да ја ублажат болката

По некоја повреда или траума, гушкањето може да ви пружи многу повеќе од морална поддршка. Имено, докажано е дека окситоцинот, кој се лачи кога сте блиску до некого на овој начин, исто така, може да помогне да се блокира сигналот за болка. Овој факт доведе до истражување на модалитетите на инфилтрација на окситоцин во лекови против болки.

Прегратката исто така ја брка настинката

Блиските контакти и прегратките од луѓе на кои им верувате може на некој начин да ве заштитат од вирусот, особено ако сте под голем стрес и да ви помогнат полесно да ја надминете инфекцијата. Ако веќе сте болни, повеќе гушкање може да спречи влошување на симптомите, бидејќи фактот дека ќе се чувствувате подобро во прегратката на поддршката, секако, ќе има ефект на зајакнување на вашиот имунитет.

Зајакнување на партнерскиот однос

Нивото на окситоцин, познатиот љубовен хормон, се зголемува во крвта ако го прегрнете партнерот. Паровите кои се милуваат и бакнуваат без двоумење се едноставно посреќни, поздрави и многу помалку под стрес.

Галење наместо апчиња за спиење

Ако се гушкате пред спиење, ќе бидете порелаксирани, олеснети и подготвени да заспиете. И тука помага ослободувањето на окситоцин, кое има смирувачки ефекти. Некои парови дури и заспиваат заедно.