Ако некогаш сте се обиделе да ја пронајдете најретката крвна група на Интернет, веројатно сте наишле на повеќе прашања отколку одговори.

Краткиот одговор е – АБ. Помеѓу 0,06 и 3 проценти од луѓето во светот ја имаат оваа крвна група во популацијата на една земја. Таа е најретката крвна група и е застапена со дури 10 проценти во Јапонија, Кореја и Кина, додека во другите региони е прилично ретко застапена.

Примањето погрешна крвна група може да го доведе во опасност човечкиот живот. Луѓето кои имаат АБ позитивна крвна група се нарекуваат „универзални приматели“, што значи дека можат да примаат крв од луѓе од која било крвна група, но можат да донираат само на луѓе со нивната крвна група.

„Златна крв“

Луѓето со О негативна крвна група се „универзални донатори“ бидејќи нивната крвна група е компатибилна со сите други крвни групи, но тие можат да добијат само О негативна.

Зборувајќи за најретката крвна група, треба да се спомене и Rhnull, која експертите ја нарекуваат и „златна крв“. За прв пат е откриен пред околу 50 години кај жена Абориџина во Австралија.

Тоа е многу ретка крвна група која има помалку од 50 луѓе во светот.

Луѓето со оваа крвна група можат да даруваат крв на секого, а само неколку луѓе можат да си го спасат животот, пишува How stuff works.