Како што телото старее, метаболизмот природно се забавува, хормоните се менуваат, а ризикот од хронични болести како што се дијабетес, срцеви проблеми и воспаленија се зголемува.
Според бројни нутриционисти, она што можеме да го толерираме во нашите дваесетти години без поголеми последици може да има значително поголемо влијание врз нашето здравје и нивото на енергија откако ќе наполниме 40 години. Одредени намирници се особено оптоварувачки за телото, го забавуваат варењето и придонесуваат за акумулација на масни наслаги – особено во абдоминалната област.
1. Преработено месо
Саламата, колбасите и сличните производи често содржат големи количини сол, заситени масти и конзерванси како што се нитратите. Нутриционистите предупредуваат дека редовното јадење преработено месо го зголемува ризикот од висок крвен притисок, проблеми со холестеролот и воспалителни процеси во телото.
По четириесеттата година, кога телото се регенерира побавно, оваа храна може да има уште поизразено негативно влијание врз срцето и крвните садови.
2. Слатки и индустриски пекарски производи
Рафинираните шеќери и белото брашно се наоѓаат во повеќето купени колачи, бисквити, кроасани и слични производи. Освен што брзо го зголемуваат нивото на шеќер во крвта, тие придонесуваат за формирање маснотии во абдоминалната област и го зголемуваат ризикот од инсулинска резистенција – што е особено важно да се контролира по четириесеттата година.
Нутриционистите истакнуваат дека овој вид храна го стимулира таканареченото „тивко воспаление“ во телото, што може да придонесе за развој на хронични заболувања и да го наруши имунолошкиот систем.
3. Газирани и засладени пијалоци
Соковите, енергетските пијалоци и засладеното кафе се полни со празни калории – тие не заситуваат, но значително го оптоваруваат црниот дроб и метаболизмот. Како што старееме, на телото му е сè потешко да го регулира нивото на шеќер во крвта, а овие пијалоци можат да предизвикаат ненадејни флуктуации на енергијата и замор.
Според советите на диететичарите, дури и намалувањето на внесот на газирани пијалоци може да има позитивен ефект врз енергијата, сонот и регулирањето на телесната тежина.
Иако не е потребно целосно да се елиминираат овие намирници, умереноста и свесните одлуки за исхраната по четириесеттата година можат да имаат значително влијание врз долгорочното здравје и квалитетот на животот.
Текстот Оваа храна треба да се избегнува по 40-тата година е превземен од МАКФАКС.