Лавандата е позната по својството на релаксација. Таа е позната по тоа што ги намалува стресот и напнатоста, но можете да ја користите за многу повеќе работи.

Оваа билка е одлична за возрасни и за деца. Доколку ви е навистина тешко да ги заспиете децата, прснете неколку капки масло од лаванда во нивната соба и тоа ќе ги релаксира.

Со маслото од лаванда можете да ги смирите и бебињата. Измешајте 2-3 капки со масло од кокос и масирајте ги стапалата на бебето.