„Создавањето навистина комплетна секвенца на човечкиот геном е неверојатно научно достигнување, обезбедувајќи го првиот сеопфатен поглед на нашиот ДНК модел“.

Научниците го објавија првиот целосен човечки геном, пополнувајќи ги празнините оставени по претходните обиди и на тој начин нудејќи нови можности во потрагата по тајните на мутациите кои предизвикуваат болести и генетски варијации кај 7,9 милијарди луѓе ширум светот. Во 2003 година, научниците го открија она што тогаш се сметаше за целосна трага од човечкиот геном.

Но, околу 8 проценти не беа целосно дешифрирани, главно затоа што тие делови се состоеја од често повторувачки парчиња ДНК кои тешко се поврзуваа со останатите, пренесува National Geographic.

Конзорциумот е наречен T2T, по теломерите, структури кои се наоѓаат на краевите на сите хромозоми, нишки во јадрото на повеќето живи клетки кои носат генетски информации во форма на гени.

„Во иднина, штом некој ќе го секвенционира нивниот геном, ќе можеме да ги идентификуваме сите варијанти во нивната ДНК и да ги користиме тие информации за подобро да управуваме со нивната здравствена заштита“, рече Адам Филипи, еден од водачите на T2T и постар научник во NHGRI.

„Навистина завршувањето на секвенцата на човечкиот геном беше како ставање нови очила. Сега кога можеме да видиме сè јасно, ние сме чекор поблиску до разбирање што значи сето тоа“, додаде Филипи.

Меѓу другото, новите секвенци на ДНК дадоа нови детали за областа околу центромерот, каде што хромозомите се прилепуваат и се одвојуваат кога клетките се делат за да се осигура дека секоја клетка „ќерка“ ќе наследи соодветен број на хромозоми.