Од денеска до недела Британија и земјите од Комонвелтот слават 70 години на тронот на британската кралица Елизабета Втора, нејзиниот платинест јубилеј. Елизабета, која тогаш имала 25 години, стана кралица на 6 февруари 1952 година, по смртта на нејзиниот татко, кралот Џорџ Шести.

Advertisements

Нејзиното официјално крунисување беше на 2 јуни 1953 година во Вестминстерската опатија, но нејзиното владеење започна со смртта на нејзиниот татко. Сега има 96 години, таа е британскиот монарх со најдолг стаж и прва што стигна до тронот во последните седум децении.

Прикажи повеќе