реклама

Пар гумени патки ќе бидат во пристаништето Викторија во Хонг Конг во следните две недели како дел од инсталацијата на холандскиот уметник Флорентин Хофман, кој вели дека се надева дека патките ќе му донесат среќа на градот, пишува Ројтерс.

Жолтите гумени патки, високи 18 метри, ќе лебдат во пристаништето две недели и ќе дојдат една деценија по скулптурата на Хофман „Гумена патка“, пишува Ројтерс.

реклама

Хофман рече дека парот патки претставува „двојна забава, удвојна среќа“ и носи нова возбуда во Хонг Конг.

„Се надевам дека ќе донесе барем исто толку задоволство како што беше во минатото и во светот каде што страдавме поради пандемијата, војната и политичката ситуација. Мислам дека е вистинскиот момент да се врати двојната среќа“, вели тој.

реклама

Хофман, инспириран од светската мапа и гумени патки за да создаде џиновска гумена патка инсталација, започна светска турнеја од Холандија во 2007 година, застанувајќи во пристаништата од Франција до Бразил.

Стационирани во близина на Централниот округ во Хонг Конг и паркот Тамар, патките пливаа низ пристаништето Викторија на воодушевување на десетици минувачи.

реклама

Четириесетгодишната Ана која се шетала покрај шеталиштето вели дека уживала гледајќи ги патките.

„Би сакале повеќе вакви инсталации во Хонг Конг. „Сега нема многу простор за уметност овде, ако се споредиме со Макао или Шенжен, тие имаат повеќе инсталации“, вели таа.

Инженер по име Кејн вели дека патките се добри за Хонг Конг.

„Среќа во несреќа е кога општеството е во лоша состојба. Подобро е владата да троши народни пари за ова, отколку за други сфери“, вели тој.

реклама