Нов случај на ебола е потврден во Демократска Република Конго, само четири месеци по крајот на претходната епидемија на смртоносната болест кај оваа африканска нација.

Advertisements

Националниот институт за биомедицински истражувања на земјата денеска соопшти дека случајот бил откриен во градот Мбандака во провинцијата Екватеур. Земјата имаше 13 претходни епидемии на смртоносната болест. Во епидемијата од 2018 до 2020 година, во источниот дел на земјата починаа околу 2.300 луѓе.

Последното избивање на хеморагичната треска погоди 11 лица кон крајот на минатата година, при што починаа шестмина.

Прикажи повеќе