Европа минува низ седмиот бран на ковид-19, во голема мера опфатен со новите соеви на вирусот кои имаат силен капацитет да ја избегнат заштитата создадена од вакцинацијата и претходните инфекции.

Advertisements

Новиот скок на заразените може да се објасни со олабавувањето на мерките за заштита, но и со падот на имунитетот на луѓето. Сега е познато дека заштитата што ја обезбедуваат вакцините и претходните инфекции слабее по неколку месеци.

„Луѓето инфицирани со омикрон сојот во декември се помалку заштитени од заразените на почетокот на годината. Истото важи и за имунитетот што го постигнуваат вакцините, иако тој останува многу силен против тешките форми на болеста, малку е послаб за помалку тешки форми“, рече директорот на францускиот истражувачки центар ЦНРС, Семјуел Алисон.

Научниците исто така велат дека новиот бран се објаснува и со развојот на новите омикронски подваријанти, BA.4 и BA.5.

Во Франција, според последниот извештај на Службата за јавно здравје, постепена замена на сојот BA.2 е забележана веќе неколку недели, со појава на сој BA.5 во 41 отсто од случаите и BA.4 во шест отсто од случаите во неделата од 13 до 19 јуни.

Новите потсоеви побрзо се шират поради двојните карактеристики што ги имаат, нивната поголема заразност и поради слабеењето на имунитетот, односно можноста за избегнување на имунолошкиот одговор.

Ова веќе беше случај со субкултурата омикрон BA.1, која може многу побрзо да зарази веќе вакцинирани лица или лица кои биле инфицирани со делта сојот.

Долго време се веруваше дека инфекцијата обезбедува заштита, барем за некое време. Сепак, се чини дека тоа не е случај со семејството омикрон, според студијата на Империјал колеџот објавена во средината на јуни во списанието „Сајанс“.

Утврдено е дека оние кои биле подложени на омикрон имаат заштита од почетниот вид на коронавирус и неговите први видови, но слаба заштита од самиот омикрон.

Извори: CNN, europa.eu