реклама

ДВЕ ОРГАНСКИ соединенија неопходни за живите организми, пронајдени во примероците од астероидот Рјугу, ја поддржуваат теоријата дека некои состојки клучни за појавата на живот на Земјата пристигнале во карпите од вселената пред милијарди години.

Научниците во вторникот објавија дека откриле урацил и ниацин во карпите земени од две локации на Рјугу од сондата Хајабуса2 на јапонската вселенска агенција во 2019 година. Урацилот е еден од хемиските градбени блокови кои ја сочинуваат РНК, молекулата која носи инструкции за создавање и функционирање на живите организми.

реклама

Ниацинот, наречен и витамин Б3 или никотинска киселина, е од суштинско значење за метаболизмот на живите организми и е откриен во истите примероци.

Темно сиви честички

реклама

Примероците од Рјугу, кои изгледаа како темно сиви честички, беа транспортирани на 250 милиони километри патување назад до Земјата и вратени на површината на нашата планета во запечатена капсула, која слета на австралиска почва во 2020 година и беше испратена во Јапонија за понатамошно. анализа.

Научниците долго размислувале за тоа кои услови биле неопходни за појава на живот по формирањето на Земјата пред приближно 4,5 милијарди години. Новите откритија одлично се вклопуваат со хипотезата според која молекулите на живиот свет пристигнале на Земјата во рана фаза преку комети или астероиди кои носат соединенија кои го отвориле патот за првите живи организми – микробите.

реклама

Научниците претходно открија клучни органски молекули во метеоритите богати со јаглерод пронајдени на Земјата. Но, се наметна прашањето дали овие вселенски карпи биле контаминирани по падот на Земјата поради изложеноста на животната средина на Земјата.

„Клучно откритие“

„Нашето клучно откритие е дека урацилот и ниацинот, обајцата од биолошко значење, се навистина присутни во вонземски средини и можеби пристигнале на „младата Земја“ како составни делови на астероиди и метеорити. Веруваме дека тие одиграле улога во еволуцијата на пребиотици на Земјата, како и во потеклото на првиот живот“, рече астрохемичарот Јасухиро Оба од Универзитетот Хокаидо во Јапонија, главен автор на студијата објавена во вторникот во списанието Nature Communications.

„Овие молекули на Рјугу беа пронајдени во недопрена вонземска средина“, рече Оба, додавајќи: „Веднаш беа земени примероци од астероидот Рјугу и вратени на Земјата и завршија во лаборатории без претходен контакт со копнени загадувачи“.

Органскиот астрохемичар и ко-автор на студијата Јошинори Такано од Јапонската агенција за морска и земјина наука и технологија (JAMSTEC) рече дека со нетрпение ги очекува резултатите од анализата на примероците што ќе бидат вратени на Земјата во септември од друг астероид, Бена.

Американската вселенска агенција НАСА собра примероци од тој астероид како дел од мисијата OSIRIS-REx во 2020 година.

реклама