Новиот нацрт-договор на КОП28 ги повикува земјите постепено да ги исфрлат фосилните горива

На климатскиот самит на Обединетите нации, KOП28, во Дубаи, утринава беше објавен нов нацрт на конечниот договор, со кој се повикуваат земјите да се префрлат од користење фосилни горива на други видови извори на енергија оваа деценија, но не и да ги укинуваат, како што побараа многу земји учеснички на самитот.

На ниту еден претходен самит на ОН за климата, земјите не се договорија за начините за постепено укинување на употребата на нафта, гас и јаглен.