Еден од поновите трендови во светот на водените спортови е „сирена“, дисциплина која ве учи да се движите под вода како сирена, спорт кој забрзано се развива насекаде низ светот, а неодамна во Јужна Африка е отворена школа за обука.

Десетина млади луѓе облечени како сирени се забавуваат во базен во Јоханесбург, имитирајќи го движењето на мистични морски суштества.

Пред нуркањето, секој ученик влече опашка направена од ткаенина со светли бои, која завршува со едно пердувче.

Учениците се на возраст од 13 до 40 години. Меѓу нив има учител на училиште, инструктор по јога, па дури и сметководител.

„Тоа е многу забавно. Тоа е фитнес, забава, мечтаење, терапија – но пред сè – „сирената“ е спорт“, вели инструкторката Изел Наир.

Во водата, учениците мавтаат нагоре и надолу по базенот, усовршувајќи ги движењата на делфините или практикуваат скулинг – движења на рацете кои се користат и во синхроното пливање.

„Пливаме со техниката на делфинот и користиме „скулење“, а потоа сето тоа го соединуваме и вежбаме низа движења“, опишува Наир.

За да пливате како сирена, потребна ви е техника, умешност за задржување на здивот и љубов кон костимите.

Под вода, учениците се обидуваат да направат грациозна вода да се сврти наназад.

Надја Вокер, друга инструкторка по „сирена“ од светот на синхронизираното пливање, вели дека и двата спорта имаат многу заедничко и за да се свртиме, некои методи на загревање и активности што се прават доаѓаат од пливањето.

Училиштето се надева дека ќе испрати барем еден натпреварувач на Светското првенство за сирени следната година во Кина и дека еден ден таа дисциплина ќе стане олимписки спорт.