реклама

Оваа година Нобеловата награда за физика им беше доделена на научници за експерименти со светлина кои ги доловуваат „најкратките моменти“ и отвораат прозорец во светот на електроните.

Американецот Пјер Агостини, Германецот Ференц Краус и Швеѓанката Ен Лиер ќе поделат награда од речиси милион евра за создавање на кратки светлосни зраци, кои ќе можат да се искористат за снимање на брзото движење на електроните.

реклама

Кралската шведска академија на науките соопшти дека експериментите на лауреатот создале „кратки светлосни импулси измерени во аттосекунди“.

Атосекунда е пет милионити дел од секундата.

реклама

Нивното истражување покажува дека речиси секој замисливо краток пулс може да се користи за снимање на процесите што се случуваат во ситни атоми и молекули.

Овие процеси претходно беше невозможно да се следат.

реклама

„Атосекундната физика ни дава можност да ги разбереме механизмите што управуваат со електроните и следниот чекор е да ги примениме“, рече Ева Олсон, претседател на Нобеловиот комитет за физика.

„Да земеме секунда, времето на едно чукање на срцето. Ако го поделиме на илјада делови, потоа на уште илјада делови, потоа повторно на илјада делови, и уште еднаш и потоа уште еднаш – го внесуваме времето потребно за еден атом да се движи.

„Ако го поделиме на уште илјада делови, влегуваме во светот на електроните. А тоа е аттосекунда физика“, рече таа.

Пјер Агостини е професор на Американскиот државен универзитет во Охајо.

Ференц Краус предава на Институтот за квантна оптика Макс Планк во Германија, додека Ен Лиер е од шведскиот универзитет Лунд.

„Тоа е неверојатно“

Лиер е само петтата жена што ја добила Нобеловата награда за физика. „Ова е неверојатно. Нема толку многу жени кои ја добиваат оваа награда, така што се чувствувам многу, многу посебно“, рече таа на прес-конференцијата во Кралската Шведска академија, сè уште со неверување дека е лауреат. Нобеловиот комитет и се јави три пати пред да одговори на телефонот.

„Јас предавав“, рече таа, шегувајќи се дека едвај го поминала последниот половина час од нејзиното предавање откако дознала дека е добитничка на Нобеловата награда.

реклама