реклама

Колку и да е разноврсна, сода бикарбона има свои граници кога станува збор за чистење.

Сода бикарбона е сеприсутно средство за чистење, и тоа има добра причина. Евтин е, лесно достапен и се користи за се, од чистење дамки од кафе и чај до белење на спортска облека при перење.

реклама

Поради своите благо абразивни својства, сода бикарбона не е идеална за чистење на материјали кои се склони кон гребење.

Следните шест површини никогаш не треба да се чистат со сода бикарбона ако сакате да траат што подолго.

реклама

Огледала и прозорци

Сода бикарбона е благ абразив, што ја прави одлична за нежно отстранување на дамки од тврди површини, но при чистење на материјали склони на гребење како стакло, треба да се избегнува сода бикарбона. Сода бикарбона може да остави микро-гребнатини на огледалата и прозорците, предизвикувајќи непоправлива штета.

реклама

Стаклена керамичка плоча за готвење

Како огледала и прозорци, кога чистите стаклена керамичка плоча, најдобро е да не користите сода бикарбона за да избегнете оштетување на површината. Наместо тоа, користете крем за чистење или стругалка за да ги отстраните остатоците од храна наместо абразивниот прав.

Позлатен кујнски прибор

Позлатата на садовите, чиниите за сервирање, стаклените садови и другите слични додатоци треба да се постапува внимателно за да се избегне чипс, гребнатини или ерозија. Избегнувајте чистење на позлатената површина со сода бикарбона. Наместо тоа, користете нежни средства за чистење како што се детергент за садови, неабразивни сунѓери и крпи од микрофибер.

Алуминиум

Сода бикарбоната е алкална и кога алуминиумот е долго изложен на било кој вид алкали, може да предизвика оксидација на металот, обезбојување на површината. За да избегнете оксидација на метал и поврзаната промена на бојата кога користите сода бикарбона за чистење на алуминиумски тави, исплакнете темелно веднаш по миењето за да го минимизирате времето на изложување.

Мермер и кварц

Абразивните својства на сода бикарбона може да го оштетат мермерот и кварцот со текот на времето. Бидејќи сода бикарбона може да го изгребе и истроши горниот заштитен слој од мермерни и кварцни површини, прескокнете го како секојдневно средство за чистење и наместо тоа, префрлете се на понежно средство за чистење за да избегнете скапо, трајно оштетување.

Дрвени подови и мебел

Сода бикарбоната ќе предизвика микро-гребнатини на дрвените подови и мебелот, со што ќе го истроши сјајот и ќе и даде излижан изглед. Огребувањето на првиот слој е проблем затоа што, покрај тоа што ги прави дрвените подови или мебелот да изгледаат истрошени, сода бикарбоната го прави дрвото поподложно на посериозни оштетувања, што може да бара скапи и одземаат многу време поправки на домот.

реклама