Пцуењето стана речиси нормален дел од секојдневниот разговор, а богатството на пцуење на нашиот и балканските јазици се чини дека е на завидно ниво. Меѓутоа, иако на луѓето кои пцујат им се даваат различни етикети, истражувањата на финските научници покажуваат дека пцуењето е всушност прилично добра работа, иако го сметавме за недостаток на култура и домашно образование.

Пцуењето е всушност „здраво“, бидејќи ја зајакнува емоционалната сила и стабилност, а исто така ја намалува моменталната болка како аналгетици. Меѓутоа, ако користите пцости речиси постојано затоа што се дел од вашиот нормален, секојдневен говор, не е толку ефективно. Но, ако понекогаш „ви излетува“, тогаш тоа е одличен начин да го ослободите гневот.

Лекарите од Британското здружение на психолози тврдат дека пцуењето ни дава поголема самодоверба, така што автоматски сме многу попривлечни за другите. Ние, се разбира, нема да ви препорачаме да пцуете, но ако ви побегне… не грижете се.