Неуредена копија од првата книга за Хари Потер, „Хари Потер и каменот на волшебникот“, од Џ. К. Рулинг, беше продаден за 37.500 фунти, откако на аукцијата предизвика „значителна конфузија“.

Првпат прикажана на јавноста – неуредените страници се верзија на книгата пред конечната лекторирање. 109-те страници од првата книга за Хари Потер се нумерирани на 224 страници.

Сетот беше продаден за речиси двојно повеќе од проценката за претпродажба од 20.000 фунти, откако приватен колекционер кој наддаваше телефонски од странство победи во жестока аукциска војна.

Клајв Мос, раководител на одделот за книги, ракописи и трудови на хартија „Chiswick Auctions“, изјави дека се воодушевени од резултатот од овој единствен познат преживеан сет, кој за прв пат се појави на пазарот и предизвика голема врева.

„И очекувавме жестока конкуренција за нив, бидејќи тие понудија уникатен увид во она што ќе стане иконично дело во историјата на литературата“, додаде Мос.

Инаку, ова е копија од февруари 1997 година, која ја испрати Розамунд Вокер, директорка за маркетинг во Детските книги на Блумсбери, до рецензентот на книги за деца, Фиона Вотерс.