Секоја брачна врска е приказна сама за себе, но има некои универзални ситуации кои сигнализираат проблеми и раздор. Дали врската е конечно завршена или треба да се даде втора шанса објаснува белигскиот психотерапевт, мајка и сопруга Естер Перел.

Секоја брачна врска е приказна само по себе и истите правила не важат за секого, но кога ќе се појават брачни фрустрации, многумина се прашуваат како да знаат дали на бракот или врската ќе му дојде крајот или треба да им се даде втора шанса.

Некои од следниве алармантни ситуации можат да ви помогнат навремено да побарате помош или да ја прекинете врската засекогаш, доколку не ве прави среќни и исполнети.

Се чувствувате како да сте сами во врската/бракот

Ако чувствувате осамено покрај партнерот, веројатно живеете со партнер кој се грижи само за своите потреби. На пример, вашиот партнер работи премногу и нема време за вас. Ако сте му го кажале тоа, а тој сè уште не се грижи за вашите потреби или не наоѓа начин да ги исполни вашите желби, на долг рок таквата врска нема да може да опстане.

Исполнетата љубовна и брачна врска бара ангажман на двајцата партнери. Брачната хармонија не може да се постигне ако само едниот сопружник се грижи за себе додека ги занемарува потребите на другиот. Невозможно е да се постигне хармоничен брак ако едниот партнер страда, а другиот е среќен. Бракот вклучува взаемно вложување. Секогаш треба да се прашувате како можете да се приближите едни до други и како да се помирите кога има спротивставени интереси.

„Нема што да променам кај себе“

Ако вие или вашиот партнер не сакате да преземете одговорност за вашата врска, но префрлете ја вината едни на други без да сакате да се промените, тогаш вашата врска сигурно ќе заврши брзо. Кога ќе се појават брачни расправии, некои веруваат дека проблемот не е во нив, туку во партнерот. Тие не сакаат да го променат своето однесување, но очекуваат партнер да го стори тоа. Така, тие не преземаат одговорност за врската, а исто така веруваат дека не зависи од нив, туку од партнерот. Затоа што ако партнерот бил подобар и ако се сменел, тогаш немало да да има заеднички проблеми.

Потребни се двајца за да се венчаат. Ако гледаме на тоа како градина, тогаш ни е јасно дека треба постојано да се грижиме. Да му се посветите на партнерот, да му пружите внимание и љубов. Затоа што ако некој се откаже, плевелите ќе започнат да растат. Невозможно е да имате среќни и задоволувачки врски, ако само еден партнер вложи напор и дава љубов.

Префрлање вина

Ако вашиот партнер и вие постојано се обвинувате едни со други, вадите валкани работи од минатото, барате грешки едни на други и се фокусирате на она што не е добро, најверојатно ќе бидете сведоци на раскинување. Сите однесувања што предизвикуваат болка (обвинување и жалење) ги оддалечуваат партнерите едни од други. Нека вашето заедничко минато биде банка на позитивни и убави искуства и наместо валкани работи, пронајдете ситуации што ве прават среќни.

Не гледате ништо позитивно кај вашиот партнер

Ако не можете да најдете некои добри квалитети или одлики на вашиот партнер, иако тој ги поседува, но вие не ги гледате, тогаш сигурно сте подготвени да раскинете. Луѓето чија врска е нарушена на долг рок и каде што нивните партнери потонале во омраза, тешко може да најдат позитивност кај другиот. Таквите врски предизвикуваат голема болка и единственото нешто што партнерите последователно го сакаат е љубовниот однос да заврши. За жал, понекогаш единственото решение е разводот/раскиинувањето.

Може ли да го вратите бракот/врската како на почеток?

Повеќето кога ќе влезат во брачна криза сакаат да се вратат на старите убави почетоци. Сепак, не можете да се вратите на старото затоа што повеќе не сте таа личност што сте биле на почетокот. Времето го направи своето. Меѓутоа, ако навистина сакате да му дадете шанса на вашиот брак и врска, тогаш можете да се запрашате: „Можеме ли да создадеме заедно нешто ново?“

Можете ли да ја подобрите вашата врска за да се чувствувате добро заедно? Луѓето главно знаат дека не сакаат да чувствуваат болка. Кога ќе ни биде јасно што сакаме да чувствуваме во нашата врска, тоа може да биде основа врз која ќе ја создадеме нашата идна врска.