Правилната нега и заштита на кожата во текот на летото значи да се нанесува крема за сончање секогаш кога ќе излезете од дома, дури и ако е до блиска продавница или додека шетате во парк.

Advertisements

Кожата е нашиот најголем орган и штетата предизвикана од сонцето е трајна. Дерматолозите се загрижени за зголемувањето на штетното влијание на сонцето во текот на летото и предупредуваат дека повеќето луѓе не се ни свесни за тоа.

Според нив, најголемата грешка е што повеќето мажи и жени се‘ уште мислат дека можат да изгорат само на плажа, заборавајќи дека во текот на летните месеци секогаш кога сме надвор сме изложени на штетно зрачење.

Правилната нега и заштита на кожата во текот на летото значи да се нанесува крема за сончање секогаш кога ќе излезете од дома, дури и ако е одење до блиска продавница.

Повеќето од нас прават 5 грешки кои, како што нагласуваат дерматолозите, итно треба да ги исправиме доколку сакаме да имаме убава и здрава кожа.

1. Никаде без заштита

Нанесувањето крема за сончање со соодветен фактор е неопходно секогаш кога излегувате од дома, без разлика дали одите на работа, на прошетка во парк или на плажа. Ако го заборавите тоа, во најдобар случај може да поминете низ изгореници во најлош случај со рак на кожата. Ова треба постојано да го имате на ум и да ги учите вашите деца уште од мали, за да знаат како да се заштитат.

2. Никогаш премногу

Повеќето луѓе, кога користат крема за сончање, не прават доволно. За правилно да го заштитите лицето, треба да нанесете подебел слој крем на лицето, но и на вратот, рацете и сите делови од телото кои не се покриени со облека. Правилото дека кремите за сончање никогаш не се премногу посебни важи за децата бидејќи нивната кожа е почувствителна и побрзо се случува оштетување. Децата под 6 месеци треба да се чуваат подалеку од сонце во текот на летото.

3. Фактор 50

Поради зголемениот ефект на УВ зрачењето, дерматолозите сметаат дека кремата за сончање со фактор 30 повеќе не е доволна. Ова особено важи за луѓето со бледа кожа, тенка и чувствителна кожа кои треба да користат фактор 50. Некои луѓе избираат пониски фактори, верувајќи дека на тој начин ќе се зголеми нивото на внесување на витамин Д во организмот, што е погрешно. Телото го создава витаминот Д со помош на сончевата светлина, а тоа нема никаква врска со заштитниот фактор на кремата за сончање.

4. Без одлагање

Влијанието на сончевата светлина е уште посилно кога сте на море, а повеќето луѓе почнуваат да се сончаат кога ќе стигнат до плажата, што е погрешно, предупредуваат експертите. Лосионот треба да се нанесе најмалку 30 минути пред изложување на сонце доколку сакате правилно да ја заштитите вашата кожа. Ако пливате секогаш кога ќе излезете од вода, задолжително нанесете нов слој крем. И не заборавајте да излезете од плажата за време на најжешкото сонце од 11 до 16 часот.

5. Проверете го датумот

Кремот за сончање како и секој друг препарат има рок на употреба, но тоа што на ланскиот лосион не му истекол рокот не значи дека е добар. Имено, доколку отвореното шише од минатогодишниот лосион стои 12 месеци, најверојатно веќе не е добро. Не е расипана кремата за сончање, но нема да ве заштити како што треба. Затоа е подобро да купувате ново шише секоја сезона отколку да ризикувате да ја оштетите кожата на сонце.

Во текот на летните месеци носете шапка што дополнително ќе го заштити вашето лице, удобна и воздушна облека со минимална изложеност на голи раце и нозе на силна сончева светлина.