Вршителот на должноста директор на Агенцијата за статистика на Косово, Авни Кастрати, во понеделник (8 април) рече дека сите заедници во Косово учествуваат во процесот на попис на населението, иако се појавија одредени проблеми на северот на земјата.

Процесот започна на 5 април и ќе трае до 17 мај.

„Во регистрацијата учествуваат сите заедници, не занемарувајќи ниту една заедница и веруваме дека вака ќе продолжиме до завршување на процесот на регистрација“, рече Кастрати на прес-конференцијата.

Сепак, тој призна дека некои од попишувачите одговорни за северната област се повлекле од процесот.

Тој истакна дека ден претходно лично се сретнал со припадниците на српската заедница на северот на Косово и дека Агенцијата за статистика на Косово обезбедила „солиден број“ попишувачи за регистрација на населението од овој регион.

Прикажи повеќе