Салиара или Мермерната плажа на Тасос е секако една од најубавите благодарение на мермерните камчиња обликувани од водата. Толку се бели што имате впечаток дека одите по песок.

Деталот кој е навистина фасцинантен е тоа што карпите на оваа плажа се секогаш ладни, па на неа е особено удобно кога температурата на воздухот ќе достигне максимум.

За да стигнете до плажата најдобро е да ги следите знаците за плажата Макриаммос, а потоа, пред да стигнете до оградата на комплексот Макриаммос, поминете право низ земјен пат. Од ова место плажата Салијара е оддалечена околу четири километри. Патот е многу валкан и правлив. Доволно е широк за да можете да ги избегнете дупките, но сепак треба да возите бавно.

Плажата е неверојатно убава и нема фотографија која верно може да ја покаже нејзината убавина. Брегот е покриен со ситни бели камчиња, поточно мермерни камчиња кои водата ги измазнувала и обликувала. Тие се толку бели што изгледа како да шетате по снегот.

Интересно е што карпите се секогаш ладни и што прошетката на плажа е секако пријатна за време на високите летни температури.

Она што е најдобро за оваа плажа е всушност бојата на водата. Бидејќи дното е бело, водата е малку сина, така што се добива впечаток дека сте на егзотична, тропска плажа. Бојата на морето е навистина неверојатна, пишува Нова.рс.

На плажата може да се изнајмат шезлонги и чадори за сонце, а на плажата има и бар со прилично гласна музика.

Оставете го за крајот на одморот бидејќи многу е сигурно дека штом ќе пристигнете, нема да сакате да одите на друго место.

Вкупната должина на плажата е околу 70 метри, што значи дека е многу мала и има многу гужва во сезоната.

Доколку имате можност да го посетите во лето, не заборавајте ги очилата за сонце поради одразот на сонцето на белите камења. А ако туристите го сакаат поради нешто друго, ова се моќни фотографии за Инстаграм.