реклама

Според експертот за кучиња Зои Белшоу, на кучињата треба да им се дозволи да душкаат колку што сакаат кога ќе излезат на прошетка, наместо да бидат мачени и влечени од нивните сопственици.

Како дел од нејзиниот говор на конгресот BSAVA 2023, Белшо објасни дека сопствениците често гледаат на одењето како рутина за да го одржат своето куче физички фит, а всушност тоа игра витална улога во менталната стимулација.

реклама

“Некои кучиња, особено постарите, шетаат со помалку енергија и пократко време и претпочитаат полека да ползат и да ги истражуваат мирисите околу нив. Сопствениците треба да го прифатат ова, дури и ако им е досадно и фрустрирачко”, предупреди таа.

„Душкањето е многу, многу важно“

реклама

Според ветеринарот, како што стареат кучињата стануваат се помотивирани да душкаат.

„Ако имате 10 минути за прошетка, а кучето оди 10 метри, но 9 и пол минути го душка столбот на светилката, тоа е многу подобро за него отколку да го влечете. Сопствениците можат да слушаат подкаст или некако да го забрзаат времето и да прифатат дека душкањето е нешто навистина важно“, додаде таа.

реклама

Како што сопствениците можат да направат други прилагодувања за да му го олеснат животот на постарото куче, Белшо советува да инсталираат меки душеци за да се спречат падови, различни начини на игра и промени во исхраната.

За кучињата кои страдаат од когнитивно опаѓање или губење на видот или слухот, користењето на сетилото за мирис е од клучно значење. На пример, криењето храна на различни места за да се охрабри кучето да ја најде сам е забавна форма на тренирање на мозокот што му помага на кучето да го задржи умот активен.

реклама