Чивава од Флорида по име Тоби Кит е прогласено за најстарото куче на светот на возраст од 21 година и 66 дена, објави Гинисовата книга на рекорди.

Жизела Шор од градот Гринакрес на американскиот полуостров Флорида изјави дека го посвоила Тоби Кита од засолниште кога тој имал само неколку месеци.

„Волонтирав во засолништето за животни Пеги Адамс и еден од вработените ми спомна дека има постар пар кој сака да подари кученце затоа што повеќе не можеле да се грижат за него“, изјави Шор за Гинисовата книга на рекорди.

„Ги запознав и видов мала чивава. Тие го нарекоа „Путер од кикирики“. Подоцна го преименував во „ТобиКит“, додаде Шор.

Шор рече дека почнала да се сомнева дека Тоби Кит може да биде најстарото куче на светот кога тој наполнил 20 години.

Гинис потврди дека неговата возраст на 16 март била 21 година и 66 дена, што го прави најстарото живо куче.

Чиваваите обично живеат на возраст од 12 до 18 години.

„Луѓето не веруваат колку добро изгледа за своите години“, рече Шор.

Највисоката возраст на куче е забележана на 14 ноември 1939 година, кога австралискиот сточар по име Блуи починал на возраст од 29 години и 5 месеци.