рекламаТој самиот, наводно, сакал да се спушти во Гринделвалд после работа и да ја помине ноќта таму. Секое утро се враќаше на планина, но не се знае како се снајде затоа што тие денови требаше да се оди пешки до Прва (денеска можеш да одиш со жичара до таму). Во секој случај, тој беше многу шарена личност, познат по неговиот хумор, но и по гостопримството. Очигледно, поради него луѓето се насобраа во таа прекрасна област.

Најдобро спуштање наутро со кацига и очила

До првата, која се наоѓа на надморска височина од 2.166 метри и е почетна точка за искачување до врвот на Фаулхорн и почеток на патеките, се стигнува со жичарница од Гринделвалд. Тоа патување трае 25 минути. После тоа, ќе треба да ја земете санката во ваши раце и да пешачите уште 2,5 часа. Препорачливо е да се започне што е можно порано наутро, бидејќи тогаш условите на патеката, но и снегот се најдобри. Во текот на денот снегот се навлажнува.

Има уште неколку совети кои ќе ви помогнат да го извлечете максимумот од најдолгата трка со тобоган во светот. Упатените ве советуваат да носите очила кои ќе ве заштитат од снег и ветер, но и шлем кој ќе ви ја заштити главата во случај на несреќа. Имено, најголемиот дел од инцидентите при санкање се предизвикани од судири со други санки, а не, како што на почетокот може да се помисли, со слетување од патеката. Се разбира, постојат и некои основни правила за санкање – приспособете ја брзината и стилот на санкање на вашите можности и бидете внимателни кон другите.

Рај за љубителите на активности на отворено

Најдолгата патека за тобоган во светот се наоѓа во регионот Јунгфрау, една од најпосакуваните европски дестинации на отворено, позната по прекрасната природа и низата можности за активни одмори. Зимските радости овде се „на стероиди“ – скијачките центри околу Гринделвалд, Венген, Мирен и Хаслиберг нудат 260 километри патеки, како и 100 километри обележани зимски пешачки патеки. И, се разбира, голем број на патеки за санкање. Во лето бројот на километри на обележани пешачки патеки се зголемува на дури 500 километри. Областа е вклучена во списокот на светско наследство на УНЕСКО.

реклама