реклама

Научниците за прв пат успеаја да ја добијат рибонуклеинската киселина (РНК) на тасманискиот тигар, исчезнато животно, објавија истражувачите од Универзитетот во Стокхолм, а овој револуционерен успех ги зголемува шансите за оживување на животно за кое претходно се мислеше дека е изгубено. засекогаш, пренесува француската новинска агенција АФП.

„РНК никогаш досега не била добиена и секвенционирана од изумрен вид“, вели Лав Дејлен, професор по еволутивна геномика на Универзитетот во Стокхолм и еден од водачите на проектот.

реклама

Според неа, ова е мал чекор кон овозможување во иднина да се оживеат изумрените видови.

РНК од 130-годишен примерок од тасманиски тигар

реклама

Дејлен и нејзиниот тим успеаја да ја секвенционираат базната секвенца на РНК на примерок од тасманиски тигар стар 130 години – складиран на собна температура во шведскиот природонаучен музеј. Врз основа на ова, тие беа во можност да ја реконструираат РНК на неговата кожа и скелетните мускули.

„Ако сакате да оживеете изумрено животно, тогаш треба да знаете каде се гените и во кои ткива се регулирани“, објасни Дален, нагласувајќи дека е неопходно да се знае и ДНК и РНК. Една од најважните задачи на РНК е преносот на генетските информации помеѓу ДНК и рибозомите.

реклама

Последниот познат жив тасманиски тигар, познат и како волк со кучешка глава или тилацин, починал во заробеништво во 1936 година во зоолошката градина Бомарис во Тасманија. По европската колонизација на Австралија, животното било прогласено за штетник, а властите понудиле награда за секое убиено возрасно животно.

Зошто научниците решија да го оживеат овој вид торбар?

Даниела Калтоф, шеф на колекцијата на цицачи на Природонаучниот музеј, рече дека идејата за можно оживување на тасманиските тигар е „возбудлива идеја“. „Ова е фантастично животно и би сакала повторно да го видам во живо“, рече таа, покажувајќи ја кожата со црна и кафена пруга што истражувачите ја користеле во нивната студија.

Научниците одлучија да го оживеат овој вид торбар, меѓу другото, бидејќи неговото природно живеалиште во Тасманија е главно зачувано. Нивните наоди се исто така важни за проучување на пандемични РНК вируси. РНК е носител на генетски информации кај некои видови вируси. Многу пандемии, како што се коронавирусот или шпанскиот грип, беа предизвикани од РНК вируси, објасни Дален.

„Всушност би можеле да одиме и да ги бараме овие вируси во остатоците од дивиот свет, складирани во музејски збирки. Тоа всушност може да ни помогне да ја разбереме природата на пандемијата и од каде доаѓаат пандемиите“, рече таа. Студијата ја отвора вратата за користење на музејските збирки на овој нов начин.

„Постојат милиони и милиони исушени кожи и исушени ткива од инсекти, цицачи и птици во музејските збирки низ целиот свет, а сега навистина може да се оди и да се врати РНК од сите тие примероци“, рече Дален.

реклама