реклама

Забележливо е дека фреквенцијата на непостоечки гласови се зголемувала со должината на тестовите, па учесниците почесто слушале фантомски звуци додека експериментот завршувал, пишува Science Alert.

Може автоматски да се поврзе феноменот на слушање на непостоечки гласови со невролошки состојби како што е шизофренијата. Меѓутоа, сега се покажа дека под одредени услови секој може да слушне гласови кои ги нема.

реклама

Научниците од Федералниот политехнички универзитет во Лозана во Швајцарија и оние од Универзитетот Савоа Мон Блан во Франција сакаа да истражат што предизвикува аудитивно-вербални халуцинации – односно ситуации во кои човек слуша глас, но никој не зборува, пишува N1. .

Претходните студии покажаа дека овие халуцинации се предизвикани или од неспособноста на лицето правилно да се дистанцира од околината или од силно верување или претпоставка што оди подалеку од она што всушност се случува во околината. Тимот сакаше да ги тестира двете хипотези.

реклама

„Овде развивме нов метод за поттикнување аудитивно-вербална халуцинација во контролирана лабораториска средина преку интегрирање на методите на перцепција на гласот со сензомоторна стимулација, што ни овозможува да ги истражиме двата главни методи“, пишуваат научниците во нивниот труд.

Тимот адаптираше техника што ја користеа претходно, а кога учесниците притиснаа копче пред нив, роботска рака ги пикна во задниот дел. Во овој нов експеримент во кој учествуваа 48 учесници, доцнењето на боцкањето беше различно, а волонтерите носеа слушалки кои слушаа смирувачки звуци и звуци како водопад и повремено слушаа гласови – и нивните и оние на другите.

реклама

Како и со претходниот тест за притискање на копчињата, учесниците изјавија дека чувствуваат присуство зад нив поради боцкањето, а некои од нив рекоа и дека слушнале гласови преку слушалките што ги немало.

Не паничете

Феноменот на слушање гласови беше почест ако учесниците слушаа туѓ глас наместо својот и ако имаше подолго доцнење помеѓу притискање на копчето и боцкање со раката. Како учесниците да го измислиле гласот само затоа што почувствувале дека некој стои зад нив.

Научниците веруваат дека овие резултати се доволен доказ дека двете теории за поттикнување халуцинации се точни: учесниците не успеале правилно да ја следат својата околина и биле под силно влијание од описот на она што се случува околу нив.

На крајот на краиштата, важно е да се знае што ги предизвикува овие халуцинации за да се разбере нивната поврзаност со состојби како што е Паркинсоновата болест. Тоа е и показател дека ако слушнете глас во вашата глава, тоа не мора да биде непосредна причина за паника, пренесува Слободна Далмација.

„Покрај новината и важното методолошко влијание, овие резултати фрлаат нова светлина врз феноменот на аудитивни халуцинации, обезбедувајќи експериментална поддршка за двете навидум спротивставени толкувања“, пишуваат научниците во трудот објавен во Psychological Medicine.

реклама