реклама

Тим шкотски истражувачи веруваат дека го произвеле, како што велат, „светиот грал“, алтернатива на палминото масло, кое се наоѓа во речиси половина од прехранбените и козметичките производи во супермаркетите.

Огромната побарувачка за палмино масло доведе до масовно уништување на шумите во областите околу екваторот, каде растат палми, од чии плодови се извлекува масло.

реклама

Експертите за храна од Универзитетот Кралица Маргарет во Единбург велат дека нивната нова состојка, која е 100% од растителна основа, е 70% подобра за животната средина од палминото масло. Има 80 отсто помалку заситени масти и една третина помалку калории, поради што, според креаторите, е поздрав.

„Светиот грал е тој што може да го замени палминото масло и да го даде истиот ефект во производството. Има ист вкус и текстура“, вели Катриона Лидл, една од главните истражувачи од Универзитетот Кралица Маргарет.

реклама

Тој додава дека производот бил подложен на специјално тестирање, при што сензорот требало да ја препознае разликата помеѓу него и традиционалното палмино масло. Резултатот е дека не се забележува разлика.

Научниците велат дека новиот производ PALM-ALT има текстура слична на мајонез. Не содржи производи од палми или кокос, без додадени шеќери, засладувачи, конзерванси или бои.

реклама

Се прави од нуспроизвод добиен при преработка на лен, природни влакна и масло од репка.

Палминото масло е најраспространето растително масло во светот и сочинува 40 проценти од сите растителни масла. Исклучително е популарен во прехранбената и козметичката индустрија бидејќи е без мирис, вкус и боја. На производите им дава мазна текстура и делува како природен конзерванс.

Поради тоа што е отпорен на високи температури, стана идеален за подготовка на храна, односно за пржење. Се става во се, од чоколадо до шампон, пица, паста за заби и дезодоранс.

реклама