Сондата Војаџер 1, сместена во длабока вселена, испраќа корисни податоци на Земјата по пет месеци поправки, објави американската вселенска агенција НАСА.

Војаџер 1 и Војаџер 2 се единствените вештачки летала што стигнале до меѓуѕвездениот простор. Војаџер 1 не може да испрати корисни информации за својот статус и научна мисија од 14 ноември, но по долги и софистицирани обиди, инженерите на НАСА успеаја да ја поправат сондата и да ги добијат нејзините ажурирања за статусот на Војаџер 1, кои може да се дешифрираат.

Сепак, извештаите од научните податоци сè уште не можат да се читаат и инженерите на НАСА се оставени да работат на тоа.

Научниците од лабораторијата за млазен погон на НАСА во Калифорнија потврдија дека проблемот е во еден од трите компјутери на Војаџер наречен Подсистем за податоци за летот, или FDS, кој е одговорен за пакување на научни и инженерски податоци пред да ги испрати на Земјата.

Откриле дека еден чип во FDS не функционира и за да го решат проблемот, работеле на префрлување на кодот содржан во усната на три други локации во рамките на FDS. Тоа е комплициран маневар кој вклучува низа софистицирани промени потребни за да се осигура дека различните компоненти сè уште можат да функционираат заедно.

Бидејќи Војаџер 1 е најоддалечениот објект направен од човек во вселената и се наоѓа на повеќе од 24 милијарди километри од нашата планета, требаше да се чека речиси 24 часа за да се заврши секој чекор од модификациите. Но, минатиот викенд НАСА потврди дека промените се успешно завршени и дека сондата повторно испраќа читливи инженерски податоци.

Во меѓувреме сондата Војаџер 2 продолжува да работи нормално.

Војаџер 1 и Војаџер 2 беа лансирани во 1977 година и сè уште се најоддалечените вселенски летала во историјата на човештвото. Пред да влезат во меѓуѕвездениот простор, и двајцата летаа покрај Сатурн и Јупитер, додека Војаџер 2 ги посети и Уран и Нептун.