Од дамнешни времиња луѓето веруваат дека секој ден е погоден за одредени работи, но има и нешто што не смеете да го правите доколку сакате да избегнете проблеми.

ПОНЕДЕЛНИК

Се смета за најсреќен ден во неделата! Се верува дека детето што ќе се роди тогаш ќе има многу успех во животот. Ова е добар ден за нова работа. Она што треба да го избегнувате во понеделник се долгите патувања. Исто така, не земајте и не давајте кредит, бидејќи се верува дека долгот нема да се врати и дека парите ќе се изгубат.

ВТОРНИК

Овој ден се смета за најнесреќен. Се верува дека децата родени на овој ден нема да имаат лесен живот. На овој ден не е препорачливо да започнете никаков бизнис. Не е препорачливо да се договори брак. Не се крсти во вторник, не се жени и не пере алишта.

СРЕДА

Тоа е еден од среќните денови кога можете да започнете бизнис, да тргнете на патување, а децата родени на тој ден ќе бидат просперитетни и здрави. Во некои краишта кај нас, среда се замислува како светица, па може да се слушне изразот Велика Среда, на која вообичаено се заветуваат болните, а некои се појавуваат и дека ги лекуваат.

ЧЕТВРТОК

Ова е најубавиот ден во неделата! Меѓу народот често се вели: „Сите денови се добри, а четврток е најдобар“. На тој ден се прават подготовки за свадбата, се ора на нива, а особено се цени четврток од пролет до жетва, од Велики четврток до Спасовден. Сè што е родено лесно за децата родени на овој ден. Доколку долго време сакате да направите нешто, задолжително започнете во четврток. Така, многу е поголема веројатноста да ви се исполнат желбите.

ПЕТОК

Завршува денот кога сè започна. Тој не позајмува ништо! Тогаш ништо од млекото не се носи на трпезата, за волците да не ја заколат стоката и да не ги нападнат овчарите. Се верува дека во петок не треба да се чешлате, бидејќи ќе ве боли главоболка, а вашата гуска брзо ќе седне. Христијаните постат во петок, бидејќи на тој ден бил распнат Исус Христос.

САБОТА

Саботата е посветена на починатите. Во тоа време требаше да се посетат и уредат гробовите, како и да се палат свеќи за покојникот.

НЕДЕЛА

За христијаните, недела е свет ден. Облекува свечено одело, оди во црква, не прави ништо, а отстапувањето од тоа е строго казнувано. Служи со одмор и дружење со семејството и пријателите. Недела е денот кога Христос воскресна.