Ефектот на кофеинот врз организмот е честа тема на истражување, особено ако се земе предвид дека многу луѓе консумираат повеќе шолји кафе дневно од препорачаната доза.
Потрошувачката на сите видови храна, вклучително и кафето, треба да се мери за да се избегнат потенцијални негативни ефекти.
Д-р. Памела Пик нагласува дека по 50-тата година многу функции во телото се забавуваат, но дека тоа може да се подобри со исхраната.
Таа смета дека во кафето треба да се додаде цимет, а во солените јадења куркума.
Куркумата го зајакнува имунитетот и ги намалува воспалителните процеси во зглобовите“, објасни таа.
Куркумата со причина е наречена „кралица на зачините“, а може позитивно да влијае и на зачувување на когнитивните функции, пишува Крстарица.
Еден грам цимет дневно може да го намали шеќерот во крвта, лошиот холестерол и триглицеридите.
„Циметот има антиинфламаторно и антимикробно дејство. Го одржува нивото на шеќер во крвта бидејќи го забавува празнењето на желудникот после јадење. На овој начин спречува нагли скокови или падови на шеќер и ја подобрува чувствителноста на организмот на инсулин“, потенцира д-р Пик.
Republika.mk – содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.