Месото содржи протеини од животинско потекло, кои се вреден извор на есенцијални амино киселини за човечкото тело. Но, не е неопходно да се консумира овој производ во големи количини; Доволно е 50 до 150 грама месо дневно. Андреј Бобровски, нутриционист, кандидат за медицински науки и вонреден професор на Медицинскиот факултет на Државниот универзитет во Санкт Петербург, зборува за тоа колку често може да се јаде месо и во која количина.

„Во просек, 15% од дневниот внес на калории треба да биде протеини, главно животински протеини. Тоа се 50 до 150 грама месо дневно“, вели нутриционистот.

Не сите месни производи се погодни за секојдневно консумирање, продолжува тој. Некои видови месо содржат големи количини на масти, кои се штетни за организмот.

„Потребно е да се намали количината на месо кое содржи многу лоши масти. По правило, ова е црвено месо (говедско, свинско, овчо). Се препорачува да се јаде од еднаш неделно до еднаш месечно“, вели тој. кажа.

Според нутриционистот, прекумерното консумирање црвено месо може да доведе до развој на опасни болести и да го намали животниот век.

„Колку повеќе црвено месо има во исхраната, толку е пократок просечниот животен век. Лошите масти можат да предизвикаат атеросклероза, мозочен удар и срцев удар, а производите од варењето на месото се токсични за цревната слузница, зголемувајќи ја веројатноста за појава на рак“, предупредува Бобровски.

Побезбедни опции се живината или младото јагне, според нутриционистот.

„Има малку штетни масти кај младото јагне. Најдобро е да се претпочитаат месо со малку маснотии и живина“, советува Бобровски.

Секојдневното консумирање на какво било месо не се препорачува за лица над 60 години, додава нутриционистот. Рибите, морските плодови, печурките и тофуто можат да бидат дополнителни извори на аминокиселини за нив.

Постои израз: „Печурките се шумско месо“. треба да се внимава и на рибата и морските плодови, каде што протеините се речиси идентични со оние во месото“, заклучува Бобровски.