реклама

Вистинска интимност не постои во сите врски. Сепак, нема опуштена и квалитетна врска без блискост.

Ако вашата врска ги има овие 7 работи, вие доживувате вистинска интимност.

реклама

Знаење

Прво, интимните партнери имаат лично, често доверливо, знаење еден за друг. Омилените грицки, омилените бои, семејните проблеми и сите детали од начинот на живот на друга личност се работи кои многу добро ги знаеме. Познавањето некого длабоко е еден од важните знаци на интимност.

реклама

Интерконекција

Да се ​​биде зависен од некој друг плаши многу луѓе да не влезат во сериозна врска. Но, тоа укажува и на степенот на блискост во врската.

реклама

Интимните партнери ги земаат предвид плановите, компромисните распореди и преференциите за да постигнат договор. Да го имате вашиот живот испреплетен со туѓиот значи да влијаете и да го обликувате она што го прави другиот и како се чувствува.

Грижа

Иако е очигледно дека треба да се грижите за личноста со која сте интимни, понекогаш токму овој елемент избледува во долготрајните врски и го компромитира квалитетот на интимноста во врската.

Никогаш навистина не престануваме да чувствуваме потреба да бидеме сакани. Тоа е примитивно и најблиску до љубовта.

Доверба

Довербата не е само избегнување на прељуба. Во интимните парови довербата значи да бидете сигурни дека другата личност никогаш нема да ве повреди намерно. Можете да си дозволите да бидете ранливи со партнерот и да одржувате чувство на основна сигурност, пренесува магазинот City.

Препознавање

Роуланд Милер, експерт за односи на Универзитетот Сем Хјустон, пишува:

„Интимноста се зголемува кога луѓето веруваат дека нивните партнери ги разбираат, почитуваат и ценат, се внимателни и ефективни во одговорот на нивните потреби и грижата за нивната благосостојба. Одговорноста е силно наградена, а перцепцијата дека нашите партнери ги препознаваат, разбираат и поддржуваат нашите потреби и желби е клучна состојка во нашите најдобри односи“.

Подготвеноста е важна состојка во нашиот стил на приврзаност и клучен фактор во емоционалниот раст на детето.

Јас во мене

Како што се развиваат блиски односи за време на љубовта, луѓето почнуваат да чувствуваат дека нивната личност се преклопува со личноста на нивниот партнер. Почнува да се случува познатиот премин од „јас“ во „ние“, што е знак за зајакнување на врската.

Вклучувањето на уште еден во вашето „јас“ е еден од најхрабрите гестови на интимност. Тоа значи да дозволиш да те промени некој друг и да направиш нешто за некој друг.

Посветеност

За да трае интимната врска, потребно е време и напор од двајцата партнери за да функционира на долг рок.

Романтичната идеја љубовта да се случува сама по себе штом ќе го најдете г-ѓа/г-ѓа Право е застарена и не е поддржана од наука или искуство. Вложувањето ресурси секој ден, не земајќи ја другата личност здраво за готово, му помага на парот да успее.

Не е неопходно да ги имате сите ставки на списокот за да биде присутна среќата на интимноста. Љубовта, се разбира, доаѓа во различни облици и бои, но корисно е да се има на ум што е потребно за да се одржи долготрајна врска.

реклама