Цената на економското опоравување и реконструкција на Украина, која се разорува во војната по рускиот напад врз земјата, „веќе е огромна“, а потребна е итна помош додека руската инвазија продолжува, изјави шефицата на ММФ Кристалина Георгиева во четвртокот.

Георгиева тоа го изјави еден ден откако Фондот одобри 1,4 милијарди долари итен заем за Украина за да ги подмири итните потреби и да помогне да се ублажи економското влијание на инвазијата.

Претходно, на Украина ѝ беа исплатени 700 милиони долари и 2,7 милијарди долари во итните резерви кои Украина ги доби во август како дел од својата вообичаена алокација на ММФ.

Фондот им дала заеми и друга финансиска поддршка на земјите во криза да помогне во обновувањето на економската и финансиска стабилност.

Прикажи повеќе