Жешкиот Тоди
Состојки:
500 мл јаболковина
150 ml вода
1 лимон
50 гр шеќер
400 мл виски
неколку стапчиња цимет
ѓумбир
Во тенџере на средна топлина загрејте ги јаболковината, водата, шеќерот, сокот од лимон и ѓумбирот. Гответе околу пет минути, односно додека шеќерот не се растопи. Истурете го вискито, измешајте и тргнете го од оган. Истурете во стаклени чаши во кои сте ставиле стапчиња цимет. Украсете со лимон исечен на прстени.
Црн чај со рум, каранфилче, портокал и ѕвезден анис
Состојки:
400 мл црн чај
500 мл црвено вино
50 мл рум
3 портокали
1 цимет
половина лимон
3 каранфилче
1 ѕвезден анасон
80 грама шеќер
Направете црн чај. Портокалот се сече на половина и се сечат четири тенки прстени за да се преполоват. Исцедете го остатокот од портокалите и половина лимон. Во тенџере измешајте чај, вино, сок од лимон и портокал, прстени од портокал, звезден анасон и мелена кора од цимет. Ставете да се загрее, но внимавајте да не зоврие. Кога е доволно топло, тргнете го од оган. Во лажица ставете шеќер, натопете во рум и ставете го во тенџере. Промешајте сè и оставете го покриено пред сервирање.