Меѓународниот фактор во Албанија го поздрави гласањето во законодавниот дом за продолжување на мандатот на комисиите за ветинг. Амбасадорот на ЕУ, Луиџи Сореца оцени дека со тоа бил даден глас за иднината на Албанија во Европската унија.

„Честитки до пратениците на политичките сили кои гласаа за продолжување на ветингот, клучен историски момент кон завршување на реформите во правосудството. Ова беше глас за иднината на Албанија во ЕУ. Важно е телата за проверка да продолжат со својата работа, со највисок професионализам и интегритет, за да се обезбеди успешно и брзо финализирање на процесот“, наведува Сореца.

И Мисијата на ОБСЕ во Албанија ја поздрави меѓупартиската одлука на Собранието за продолжување на мандатот на институциите за проверка.

„Ова гласање го признава фактот дека Уставот им припаѓа на сите албански граѓани и го поздравуваме приближувањето меѓу опозицијата и мнозинството. Завршувањето на реформите во правосудството е од клучно значење. Подеднакво е важно сите политички сили да продолжат по патот на реформите во овој дух на заемно почитување за доброто на националниот интерес,“ стои во соопштението на мисијата на ОБСЕ.

Прикажи повеќе